Zaklada Sierra

 • Bolesni imaju
  samo jednu želju,
  da što prije ozdrave
 • Budite s nama
  u projektu
  DOM DALEKO
  OD DOMA
 • Izgradimo zajedno Centar za skrb o kronično bolesnoj djeci
 • "Šalji dalje"
  i postani dio
  lanca dobrote
 • Hrabri medo je naša maskota i pomaže teško bolesnoj djeci

    kn

Besplatne psiho-terapijske radionice

Draga djeco i roditelji,

Zaklada Sierra završila je sa besplatnim psiho-terapijskim radionicama prvenstveno namijenjenim djeci s kroničnim i rijetkim bolestima te njihovim roditeljima. Imali smo sljedeće psiho-terapijske grupe:

 1. terapija umjetnošću za djecu od 12-18 godina
 2. grupa za rad na samopoštovanju za djecu od 12-18 godina 
 3. grupa za podršku roditelja djece oboljele od kroničnih i rijetkih bolesti
 4. individualna psiho-terapija igrom za djecu od 4-12 godina

TERAPIJA UMJETNOŠĆU - kreativne radionice za djecu i mlade

Likovni jezik predstavlja naš prvi, najraniji oblik komunikacije sa svijetom. U pokušaju da izrazimo vlastite misli, osjećaje i potrebe, često uviđamo da su riječi nemoćne i nedostatne, a ponekad su i same dio problema. S druge strane, proces likovnog stvaranja i izražavanja omogućuje nam spontanost, zaigranost i opuštenost. Pomoću mašte se oslobađamo  napetosti, istražujemo, eksperimentiramo s različitim perspektivama i rješenjima.  Vrijednost likovnog jezika sastoji se u tome što može proniknuti dublje od govora, dok istovremeno pruža sigurnost, jer je manje direktan.

Terapija umjetnošću koristi stvaralački likovni proces kao sredstvo komunikacije. Na taj način osoba prorađuje sadržaje koje teško izražava razgovorom. Umjetnički talent i estetska kvaliteta konačnog produkta potpuno je nebitna – svatko ima kapacitet za kreativnost!

Rad na sebi kroz likovno izražavanje osobito je prikladan za djecu i mlade kojima je teško verbalno izraziti probleme, neugodno im je ili ne žele razgovarati s drugima.

Ukoliko je Vaše dijete stidljivo i nesigurno, teško se izražava riječima ili je sklono “skrivanju” iza riječi, zabrinuto je i pod stresom, osjeća nezadovoljstvo bez poznatog razloga ili se jednostavno voli kreativno izražavati, postoji zabavan način da se osnaži, naučiti koristiti svoje potencijale i stekne nove prijatelje!

Terapija umjetnošću namijenjena je djeci i mladima u dobi od 12 do 18 godina. Prednost imaju kronično bolesna djeca. Tijekom ukupno 12 susreta razvijat ćemo vještine koncentracije, izražavanja osjećaja i suradnje s drugima, jačati samopouzdanje, kapacitete za rješavanje problema i još štošta drugo, a sve kroz eksperiment i igru.


RADIONICE SAMOPOŠTOVANJA

Mladi su često nesigurni oko svojih sposobnosti, srame se sebe, boje se izreći svoje mišljenje da ne ispadnu smiješni, pretjerano se uspoređuju s drugima, poljuljaju ih kritike i komentari i osjećaju da ne vrijede jednako kao drugi. Dobra je vijest da sami možemo puno napraviti da razvijemo svoje samopouzdanje i samopoštovanje te naučimo kako biti zadovoljniji sobom.

Sumnja li Vaše dijete u vlastite sposobnosti? Osjeća li da nije jednako lijep/a, pametan/a ili vrijedan/a kao drugi? Misli li loše o sebi i često ne izražava što misli i osjeća iz straha da će biti kritizirano ili odbačeno? Da li govori sebi „ja to ne mogu“? Teško se zauzima za sebe i puno se uspoređuje s drugima na vlastitu štetu?

To se može promijeniti! Adolescent može naučiti osjećati se dobro „u vlastitoj koži“, može naučiti vjerovati u svoju sposobnost suočavanja s izazovima i postizanja uspjeha. Psiholozi mogu pomoći mladima da istraže svoje osjećaje i vjerovanja o samima sebi, da izazovu i promijene negativne pretpostavke te da razviju zdravo samopouzdanje i samopoštovanje.

Mlade osobe stare 12 do 18 godina se mogu uključiti u grupu. Prednost imaju kronično bolesna djeca. Kroz ciklus od 12 radionica, temeljenih na principima kognitivno-bihevioralne psihoterapije, naučit ćemo kako prihvatiti sebe, kako uočiti svoje jake strane i kvalitete, kako realno sagledati vlastite pogreške, kako se zauzeti za sebe na neagresivan način….i još puno toga!


GRUPA PODRŠKE ZA RODITELJE KRONIČNO BOLESNE DJECE

Vaše dijete boluje od neke kronične ili rijetke bolesti i cijeli život vam se okrenuo naglavačke. Kako djetetu objasniti što mu je? Kako djetetu pružiti stalnu podršku kada ni vi niste uvijek dobro? Kako se nositi s bolešću djeteta te posljedicama liječenja? Kako nastaviti život? Što će biti u budućnosti? Kako se nositi sa strahom od smrti djeteta?

Iako svaka obitelj s kronično bolesnim djetetom ima svoju priču, brojna su pitanja i teme zajedničke svim roditeljima kronično bolesne djece. Stav prema bolesti i reakcije djeteta snažno su povezane s ponašanjem roditelja. Ako je roditelj napet, prestrašen, tužan, ljut - takvo ponašanje poprimit će i dijete, što će negativno utjecati na njegovo stanje, tijek bolesti  i ozdravljenje.

Cilj grupe jest pružiti podršku roditeljima koji se svakodnevno nose s različitim izazovima života, osvijestiti snage i zdrav potencijal te ukazati na mogućnosti unaprjeđenja kvalitete života cijele obitelji. Također, cilj ove grupe za podršku jest povezati roditelje sa sličnim iskustvom te ih naučiti kako da pomognu sami sebi i jedni drugima.


TERAPIJA IGROM

Čini vam se da je vaše dijete povučeno i nesigurno? Imate dojam da je vaše dijete više tužno/ napeto / ljuto, od druge djece? Dosta vam je stalnih poziva u školu zbog nepodopština koje je napravilo vaše dijete? Prolazite kroz težak životni period (npr. smrt člana obitelji, bolest, razvod) i smatrate da bi vašem djetetu pomogla dodatna podrška? Vaše dijete je bolesno i treba mu pomoć da se prilagodi na liječenje i novi stil života?

Igra je nužna za razvoj djece te je prirodan način da se djeca izraze. Ne-direktivna terapija igrom (ili terapija igrom orijentirana na dijete) metoda je pomaganja djetetu s ponašajnim i/ili emocionalnim problemima da pomogne samo sebi. Daje im mogućnost da „odigraju“ svoje osjećaje i konflikte s ciljem razrješavanja problema.

Prostorija u kojoj se odvija terapija, sigurno je, privatno i povjerljivo okružje, bogato različitim materijalima (glazbeni instrumenti, igračke, lutke za ruke i prste, materijal za likovno izražavanje, kutija s pijeskom, i dr.) te namijenjeno isključivo djeci. Uz igračke, u terapiji igrom koriste se kreativne vizualizacije, terapijske priče, igranje uloga, terapijski pokret i dr.

Istraživanja pokazuju da 73% djece ima poboljšanje u ponašanju po završetku terapije igrom. Terapija igrom pospješuje lučenje opioida i oksitocina, stišava amigdalu te obnavlja hipokampus u mozgu djeteta.

Ne-direktivna terapija igrom individualan je oblik terapije namijenjene djeci od 4 do 12 godina, u ukupnom trajanju od 12 ili 24 susreta.